המדריך למפתח Full Stack ב-JavaScript
JAVASCRIPT – תהליך התבגרותה של שפת תכנות
אין ספק ש-JavaScript (JS) היא כיום השפה "המדוברת" ביותר בעולם ההייטק, אך לא כך היה המצב עד לשנים האחרונות. כשהתחלתי את דרכי בתעשייה לפני 14 שנים,
המשרות בעולם הווב (web) התחלקו לשתי קטגוריות עיקריות:
- מפתח צד שרת (server) – אחראי על שמירת הנתונים והלוגיקה.
- מפתח צד לקוח (client) – אחראי על תצוגת הנתונים.
כשבכל "צד" שכזה טכנולוגיות שונות.
את צד השרת ניתן ליישם במגוון שפות כגון ג'אווה, סי-שארפ, פייתון ועוד.
בצד הקליינט (דפדפנים) יש רק את שפת JavaScript! לכאורה החיים היו פשוטים יותר בקליינט, אך JavaScript נתפסה כשפה לא ברורה "ורצינית", ולכן לא התפתחה כמעט במשך 20 שנה.
עם השנים נוצרו סביבות פיתוח ווב כגון: Java Spring, ASP.NET, Ruby on Rails או PHP שהשתלטו על השוק בכך שהציעו פתרון כוללני לפיתוח 2 הצדדים כך שמפתח Full Stack יוכל לתכנת באותה השפה.
מפתח Full Stackשהשתמש באחת מהסביבות האלה היה צריך להכיר, בנוסף לשפת הפיתוח הראשית, גם את ניהול ותפעול הסביבה עצמה – משימת למידה מורכבת דיה.
לזה תוסיפו את הצורך בכל מקרה ב- JavaScript (כי הרי אין ברירה – הדפדפנים מכירים רק אותה) וקיבלתם עקומת לימוד גבוהה וארוכה. קשה ויקר להכשיר למשרה כזו.
אני יכול להעיד ממקור ראשון: הן כשהייתי בוגר מדעי המחשב במשרתי הראשונה, והן בתור מגייס בעצמי.
עם השיפור בכוח העיבוד של המחשבים האישיים ופיתוחים טכנולוגיים כגון Ajax, החלה נדידה, בסביבות 2005, של חלק מהקוד "ומאמצי העיבוד" בצד השרת אל עבר הקליינט.
אז החלו לצוץ פתרונות לשינוי המגמה הזו כגון ספריית jQuery המפורסמת.
לפתע JavaScript החלה לקבל את תשומת הלב אליה הייתה ראויה, אך גם זאת בלית ברירה, שכן היא עדיין נתפסה בזמנו כעוף מוזר בשמי שפות התכנות.
Node.JS – The JS Game changer
למרות הנסיון הראשון של Netscape בשנות ה 90 (יוצרת הדפדפן הראשון – כן, היה דבר כזה לפני אינטרנט אקספלורר) להביא את JavaScript לצד השרת, ואחריה הנסיון הכושל של מייקרוסופט,
רק ב 2009 הגיח לעולם מטאור בשם Node.js ששינה את כללי המשחק: אם לפני כן היית חייבת לבחור שפת צד שרת כלשהי (וסביבת פיתוח בהתאם) Node מאפשר לך הרצת JavaScript גם בשרת!
זאת אומרת שמפתח Full Stack יכול לפתח מקצה לקצה, החל מהקליינט והגרפיקה בעזרת HTML/CSS בדפדפן, וכלה בשרת וניהול הנתונים מול בסיס הנתונים וכל זאת בעזרת שפה אחת בלבד!
מאז, ב 10 שנים האחרונות, JavaScript קיבלה דחיפה משמעותית והחלה להתפתח בקצב מואץ (ראויה במיוחד לציון גרסא 6 ב 2015),
ובמקביל קהילת מפתחי JavaScript הלכה וגדלה ותרמה המון, במיוחד לקוד הפתוח.
לראייה – כיום NPM (Node Package Manager) הוא המקום הכי גדול ברשת לשיתוף קוד (מעל מליון ספריות!)… שוב, ב-JavaScript.
נציין רק כמה שמות ידועים שהתפתחו בעקבות האמור לעיל: Backbone, Angular, Vue, React
מהרגע ש Node.js אפשר את הרצת Javascript גם בצד השרת, הוקטנה באחת עקומת הלימוד של שפת פיתוח חדשה בצד הזה מכיוון שכעת,
רק בעזרת Javascript – ניתן לפתח בשני הצדדים, דהיינו הקליינט והסרבר (client/server).
מפתח Full Stack עם Javascript
לעומת… סתם מפתח Full Stack
מפתח Full Stack נחשב ככזה השולט בשני העולמות, ה client/server, ועד לפני כמה שנים תואר זה היה שמור למתי מעט. כי לסיכום כל מה שאמרנו – בדר"כ מפתח היה מתמחה בצד אחד בלבד.
אך כיום, ההשתלבות בעולם הזה נגישה ואפשרית בצורה קלה יותר שכן בעזרת שפה אחת ניתן לגשר בין 2 העולמות, ואכן, ישנה דרישה הולכת וגוברת למשרות בתחום הזה,
וקורסי Full Stack צצו כפטריות אחרי הגשם כדי למלא את הדרישות בשוק הגועש.
לאור שינוי המגמה בשנים האחרונות בה הולכת ופוחתת החובה לתואר ראשון כסף כניסה, הולכת וגוברת המגמה לגיוס כוח עבודה איכותי ומיומן דיו, שבוגרי קורסים מקצועיים ואיכותיים – מתאימים לפרופיל הזה.
בקורס שכזה – FULL STACK JAVASCRIPT ניתן להכשיר מפתחים ברמה גבוהה יותר שמסיימים את הקורס עם ידע מעמיק בתחום התמחותם,
זאת משום שלמידת שפה אחת החולשת על כל שלבי הפיתוח והורדת עקומת הקושי בצורה משמעותית מאפשרת להתרכז ולהעמיק יותר בהשוואה לקורסי Full Stack
שמלמדים שפה נוספת בצד השרת (הקורסים אינם מקיפים מספיק או לא מעמיקים מספיק היכן שצריך או שרמת הסינון לקראת הקורס לא מספקת
ואז הכיתה לא הומוגנית דיה ועוד מגוון סיבות לכך שרמת הקורסים, ברוב המקומות, בינונית).
שפת פיתוח בצמיחה מטאורית
אז כמו שהבנתם – JavaScript נכנסה לעולמות שלא הייתה רגילה אליהם מאז ימיה העליזים שבו עבדה אך ורק בדפדפן. אז חוץ מפיתוח צד השרת
וצמצום מספר השפות הנדרשות לפיתוח יש עוד הרבה דברים נפלאים שניתן לעשות איתה:
- פיתוח למכשירים סלולריים (Mobile)!
כיום בעזרת סביבות פיתוח שנוצרו סביב JavaScript ו- HTML ו CSS – ניתן לפתח אפליקציות למובייל באופן היברידי: פיתוח בשפה אחת ל 2 עולמות שונים – גם לאנדרואיד וגם לאייפון.
רשימה חלקית כדוגמא: React Native, Ionic, PhoneGap ועוד.
- פיתוח לדסקטופ – האפשרות לפתח ב- JavaScript אפליקציות רגילות למחשב (ולא לדפדפן).
לא צריך ללמוד שפה וסביבה חדשה, אפשר להכיר את Meteor או Electron (לדוגמא), שמאפשרים לנו לפתח אפליקציות דסקטופ ולהישאר בעולמות ה- JavaScript המדהים!
- פיתוח ל IoT : JS נכנסה גם לעולמות "האינטרנט של הדברים" (Internet Of Things)
פיתוח למכשירים קטנים כמו שעונים חכמים, בית חכם, מכשירי חשמל, התקנים לבישים על בגדים, נעליים ועוד.
- פיתוח בלמידת תוכנה (Machine Learning)
כיום, אפילו במקומות שעד לאחרונה היו נחלת השפות הוותיקות, JavaScript נוצצת. דוגמאות מעולות הן Keras.js ו- TensorFlow.js
FULL STACK JAVASCRIPT DEVELOPER
ללמוד קורס שיאפשר לך להתבלט בשוק עמוס מתכנתים
עם הביקוש לטכנולוגיות, כך גם גדל היצע הקורסים המוצעים, לכן כל כך חשוב לבחור מסגרת לימודים רצינית שמציעה תו איכות להכשרה, עם ניסיון מעשי אמיתי והמון ערך מוסף.
יש לי העונג לפתוח קורס כזה של "גראומן הדרכות" בשיתוף "המכללה הטכנולוגית רופין – לימודי חוץ".
תוכנית job*u*cation של רופין תואמת את מטרות העל של הקורס – הכשרה מקצועית המכוונת להשמה, גישה פרקטית שרואה את צרכי הסטודנט לקראת יציאתו לשוק העבודה.
מה יהיה בקורס?
- מתכונת של מיני סטארטאפ – למידה מעשית ותאורטית במסגרת המדמה סביבת עבודה אמיתית בצוותים, חלוקת סמכויות וקביעת גאנטים לפרויקט.
- בניית פרוייקט ממשי לחברת אלביט שתוטמע לשימוש החברה – עם קבלת התעודה כבר יהיה לך ניסיון מעשי לציון בקורות החיים שלך
- ליווי הקורס ע"י מנטורים מהתעשייה – מטעם החברה המלווה ומומחי ידע נוספים שיאפשרו כלי רחבים של הכנה לשוק העבודה והבנת האתגרים הצפויים להשתלבות בתעשיית ההייטק. ותתכן כבר השמה תוך כדי הקורס.
- מרצה מומחה בתחום ההדרכות – הקורס מרוכז ומובל על ידי, שחר גראומן. אני מומחה בתחום הדרכות ההייטק מזה למעלה מעשור, הכשרתי כבר אלפי סטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות הגדולות בארץ ומטמיע את המודע במכללה הטכנולוגית רופין לאחר שכבר העברתי אותו בשיתוף חברות גדולות נוספות במשק עם הצלחה מוכחת של למעלה מ- 90% השמה.
- זיכרו לשאול תמיד מה הניסיון והידע שיש למדריך. קורס שבו המדריך נדרש להתחלף בשל אי התאמה הוא לרוב קורס אבוד.
אז חוץ מללמוד מקצוע מבוקש בקורסי Full Stack JS, אתם נכנסים לעולם שמתפתח על בסיס יומי, ומתפוצץ מידע ושיתופיות וצמא לאנשים מוכשרים שיש להם אמביציה להיכנס אליו.
זה שווה את המסע!